K.B.T.C. - C.R.B.T.

Welsh Terrier

Hoogbenige terrier.
Schofthoogte 39 cm
Oorsprong Engeland – Wales.
Een zeer oud ras, reeds in de Middeleeuwen gefokt.
Hij was vroeger een meutehond.
Een goed gebouwde, vrolijke, levenslustige en moedige terrier. Opgewekt en levendig van aard, niet zo gehoorzaam en niet gemakkelijk onder appel te houden. Hij dient correct opgevoed te worden. Met correct opvoeden bedoel ik liefdevol maar wel gedecideerd.
Moet gemiddeld 2 à 3 x per jaar getrimd worden, als hij niet naar de tentoonstelling gaat.
Heeft een kortere voorsnuit en wat bredere schedel dan de Fox Terrier waarmede hij helemaal niet mag vergeleden worden. Is een geschikte hond voor het leven in de stad. Zijn maat en kleur maken hem zowel tot een ideale huishond als country hond.
Kleur : zwart en bruin bij voorkeur of zwartgrijs, zonder zwarte aftekening op de tenen, zwart beneden de hakken is hoogst ongewenst.
 
 
Monique Van Brempt.

West Highland White Terrier

Kortbenige terrier. Schofthoogte ±28 cm – Trimvacht, ruwharig.
De Westie, zo wordt hij genoemd in de omgang, is lichter van gewicht dan de Schotse Terrier.
Het is een kleine, moedige, gehard uitziende hond, zeer van zijn eigenwaarde bewust. Het is een plezierige terrier, eigenwijs en vrolijk. Ze zijn buitengewoon intelligent, maar het is een echte terrier. Vroeger waren de Westie en de Cairn terrier een zelfde ras. De witte werden in het nest gedood omdat de jagers hen aanzagen voor albino’s en  als een zwak dier. Alsook was hij te goed zichtbaar voor het wild, tijdens de jacht.
Kolonel Malcolm, ook jager, zag in dat ze wel nuttig konden zijn, juist omdat ze door hun witte kleur goed zichtbaar waren tijdens de jacht om niet op de hond te schieten en zo is het ras ontstaan.
Aanvankelijk was zijn naam “Paltallock terrier”. De Westies maken op een show altijd een gesoigneerde indruk. Pittig gaan ze door de ring. In het toilet dat ze geshowd worden, lijken ze maar weinig op de Cairn, waar ze zo nauw aan verwand zijn. Het is ook beslist geen witte Schot. Ze staan wel samen op het etiket van de Whisky Black & White, maar ze zijn wel totaal anders van type en karakter.
 
Monique Van Brempt. 

Yorkshire Terrier

Een pittige terrier.
Schofthoogte maximum 25 cm., gewicht maximaal 3kg100gr.. “Zijdeachtige vacht”.
Een brok energie in zakformaat, vol temperament en levenslust. Hij is ietwat trots maar zeer gedistingeerd. De zijdeachtige vacht is een blikvanger, het moet volkomen recht en niet golvend zijn, glanzend als zijde, koud aanvoelend. De kleur is staalblauw, aan het hoofd is er tankleur in drie kleurschakeringen. De puppies worden zwart met tanaftekening geboren. Op anderhalf jaar is de York enigszins op kleur. Op twee à drie jaar krijgt de vacht de volle gloed en de goede lengte. De verzorging vraagt veel geduld. Dagelijks borstelen. Voor de showhond worden daarna steeds papillotten ingezet, met speciaal zijde papier en nertsolie.
Een Yorkshire terrier is een echte terrier. In het graafschap York namen vroeger de mijnwerkers hem mede in de mijn, om de lunch te bewaken tegen de ratten en muizen. Hij moet sneller kunnen lopen dan een muis want hij moet ze kunnen vangen. 
Hij is een klein, pittig, schrander dier dat erg beweeglijk is . Eens een York, altijd een York beweren de eigenaars.
 
Monique Van Brempt.

Copyright © 2023 All Rights Reserved.

Designed by Nicole Vannylen