K.B.T.C. - C.R.B.T.

Parson Russell Terrier

Hoogbenige terrier.

Schofthoogte reuen tussen 35-33 cm teven 33-30 cm.

Oorsprong : Engeland, waar hij zeer populair is. Er bestaan twee variëteiten.

De kortbenige, die Jack Russell Terrier en de hoogbenige die Parson Russell Terrier noemt.

Er zijn 3 haarvariëteiten : ruwhaar – gladharig en “Broken Coated”

De kleur is overheersend wit op het lichaam.

Hij is genoemd naar Reverent Parson J. Russell, een heel bijzonder mens, leefde van 1795 tot 1883. Een verwoed jager en groot liefhebber van honden. Hij was een sportieve dominee, vulde zijn vrije tijd met honden en boksen. Zijn honden waren stevige werkhonden, van het Fox Terrier type. Hebben een grote jachtpassie, goed gebouwd en met veel temperament.

Zeer betrouwbaar en intelligent, een uitstekende waakhond en zachtmoedig tegenover kinderen.

Monique Van Brempt

Scottish Terrier

Schofthoogte ±25 à 28 cm. Ruwharige trimvacht. 
Oorsprong Schotland, aan het Rannoch Meer in de hooglanden.
Naast Aberdeen terrier, wordt hij de aristocraat van de terriers genoemd, hij mist nog juist een bolhoed en wandelstok. I een afstammeling van de oude Schotse werkterrier. Belangrijk vond men vroeger de korte benen, omdat de hond dan een laag zwaartepunt had en samen met een sterke achterhand kon hij dan lenig van de ene rots op de andere springen. Wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op vos en ander ongedierte. Is krachtig gebouwd voor een terrier die zo compact is. Het hoofd moet lang zijn, zonder uit proportie te zijn voor de grote van de hond. Rechtopstaande oortjes en donkere amaldelvormige, diep ingezette ogen. Een zware body met ronde ribben. De staart nooit gecoupeerd en rechtop gedragen, als teken van zijn heersersaard. De vacht zeer hard en een zachte ondervacht, de kleuren zijn zwart, tarwekleurig of gestroomd in elke tint alsook het wheaten. Hij is grappig en zelfverzekerd, wel gereserveerd, stevig en bedrijvig, een bundeltje kracht met sterke spieren. Zeer intelligent, onafhankelijk en moedig. Hij is steeds waaks, maar doet niets onnodig. Hij is een goede kindervriend, een groot karakter in handig zakformaat. Gij bezit geen Schotse Terrier, hij bezit U !
 
Monique Van Brempt.

Sealyham Terrier

Kortbenige Terrier. Schofthoogte niet hoger dan 31 cm.

Oorsprong : Engeland, Zuid-Wales in het Graafschap Pembrokeshire, daarom werd hij dan in het begin ook wel Pembrokeshire Terrier genoemd.

Hij is ook een terrier voor het werk onder de grond, vlug en klein genoeg om otters en ander schadelijk ongedierte in het hol te achtervolgen.

Heeft veel moed en vasthoudendheid. Vroeger waren ze zeer onuniform in type. De tegenwoordige Sealyhams zien er heel anders uit, zwaarder in bouw en minder snel. 

Het hoofd is lang met hangende oren. Het staartje is rechtop gedragen en gecoupeerd. De vacht is ruw en dubbel. Gans wit of met citroen of bruinkleurige vlekken op het hoofd en oren. Zijn lichaam is langer dan hoog.

Hij werd vroeger ook afgericht voor de jacht op wezels.

De Sealyham is vrolijk en guitig van aard, intelligent, bijzonder waaks en buitengewoon gehoorzaam, mits hij er goed van doordrongen is dat hij een baas of bazin heeft. Hij is alert en actief. Er ontgaat hem niet veel van wat er in zijn omgeving gebeurt. 

Tot nu toe zijn ze nog niet erg populair. Het is beslist een hond voor echte liefhebbers.

 

Monique Van Brempt.

Skye Terrier

Kortbenige terrier. Schofthoogte ±25 cm. Hij moet liefst laag op de benen en zo lang mogelijk zijn, volwassen minstens 105 cm van neuspunt tot de punt van de staart meten. De rug sterk en recht, de staart in beweging, nooit boven de ruglijn gedragen. Hij heeft een prachtige beharing, lang, hard vrij van golven of krullen met zachte ondervacht. Typisch bij de vacht is de middenstreep over de rug. Komt in diverse kleuren voor, elke kleur is toegestaan, zolang oren, neus en masker maar zwart zijn. Er zijn twee variëteiten. De meeste courante zijn de staande oren, de andere zijn, de meer zeldzame met hangende oren.
Een typische eenmanshond, bekijkt vreemden wantrouwend, zonder boosaardig te zijn. Het is een zeer oud ras, afkomstig van het eiland “Skye” en van oorsprong een werkhond. Gedurende enkele eeuwen was hij de lievelingshond van het Schotse en Engelse hof. Volgens de eigenaars is het een ideale huishond, hij loopt nooit weg, want hij vertrouwd immers niemand, behalve zijn huisgezin. 
Hij is een karaktervolle terrier, die toch lief met kinderen is.
Kleuren : zwart, licht of donker grijs, wildkleur, roomkleurig.

Bij alle kleuren met de haarpunten zwart. Alle eenkleurige vachten zijn toegestaan, met de mogelijkheid van schaduwen in dezelfde kleur en een lichtere ondervacht, op voorwaarde dat de neus zwart is en de oorfranjes zwart zijn. Een kleine witte vlek op de borst is toegelaten..

Staffordshire Bull Terrier

Hoogbenige terrier
Schofthoogte tot 40,6 cm
Oorsprong Engeland .Kortharige vacht
Hij had een weergaloze moed en vasthoudendheid nodig voor de bloedige gevechten met stieren, beren enz. die men vroeger hield.
Zijn intelligentie en zijn aanhankelijkheid voor zijn vrienden en vooral kinderen, zijn rustige aard als hij niet in actie is en betrouwbare standvastigheid maken hem tot een hond geschikt voor ieder doel.
Hij is zoals iedere terrier een geweldige rattenvanger.
Met zijn imposant hoofd en zeer gespierde wangen en een flinke stop is hij zeer opvallend. De oren mogen niet staan of liggen. Het zg. rozenoor of tipoor is voorgeschreven. Het lichaam van de “Staffordshire” is zeer krachtig, de wijde stand voor, is typerend voor het ras.
Hij heeft een goede sterke leiding nodig. In Engeland is hij enorm populair.
Hij toont een aandoenlijke trouw voor de leden van het gezin.
Hij komt in allerlei kleuren voor, namelijk rood, roodachtig, wit, zwart, blauw of een van deze kleuren met wit, ook bestaat hij in gestroomd.
 
Monique Van Brempt.

Copyright © 2023 All Rights Reserved.

Designed by Nicole Vannylen